Penziony Jeseníky – Ubytování Jeseníky

Penzion U Hradilů

Vrbno pod Pradědem

+420­ 602­ 560­ 763
CZ
CZ
CZ
CZ

4. ROČNÍK VRBENSKÉHO TROJBOJE
29.3.2013 -1.4.2013

Zlatá horečka na Bonanza Creek

 

 

 

 

Jelikož nás stále zasypává sníh a Bonanza creek je pod ledovými krami, jsme nuceni na poslední chvíli změnit program Vrbenského Trojboje. V sobotu vyrazíme na Praděd. Můžeme použít sněžnice, běžky, nebo jen tak se projít. V neděli se uzavírá sjezdovka a na sjezdovce budem pořádat lyžování v maskách. Každá maska zdarma pivečko a zvěřinový gulášek. Budeme dopíjet zbytky za nákupní ceny, tak neváhejte a přijďte se pobavit. Ostatní program není něn.

Zlatá horečka na Klondiku je pokládána za jednu z největších masových migrací za nalezišti zlata v dějinách. Koncem 19. století přivedla desítky tisíc lidí do pusté oblasti Klondike u dnešního města Dawson City v kanadském teritoriu Yukon.

Zlatou horečku odstartoval nález zlata na Králičím potoku, později přejmenovaném na Bonanza Creek. V srpnu 1896 Američan z Kalifornie George Carmack společně s manželkou Kate a švagry Keishem (známým jako Skookum Jim Mason) a Káa Gooxem (Dawson Charlie nebo Tagish Charlie) chytali lososy na řece Klondike. Kate a oba švagři byli příslušníky indiánského kmene Tagishů. Čtveřice se zde setkala s Robertem Hendersonem,

 

zkušeným zlatokopem, který hledal zlato už 25 let po celém světě, ale přesto se mu nedařilo zbohatnout. Jeho vyprávění o tom, že v okolí řeky Klondike by se měla nacházet naleziště zlata, zaujalo Carmacka. Jeho poslední slova, vyjadřující negativní postoj k Indiánům jej ale velmi roztrpčila. Carmack se společníky se poté přesunul o několik kilometrů proti proudu řeky, ke Králičímu potoku. Chtěli zde kácet stromy a klády prodat na pile u Fortymile Creeku. Díky Hendersonovu vyprávění zároveň hledali v potoce zlato. 17. srpna 1896 zlato skutečně našli. Naleziště bylo mnohem vydatnější než všechny do tehdejší doby objevené v oblasti Yukonu. Díky nálezu byl také Králičí potok přejmenován na Bonanza Creek. O tom, kdo ze skupiny první zlato objevil, se dodnes vedou spory.

Podle tehdejších kanadských zákonů si mohl každý zaregistrovat v oblasti jen jednu parcelu - claim, o rozměrech 152 metrů na 305 metrů. Výjimkou byl objevitel zlata, který mohl mít claimy dva. Zároveň zaregistroval po jednom pro svou ženu a své dva společníky.

Díky extrémní izolaci Klondiku od okolního světa se zpráva o bohatých nalezištích zlata dostala do USA až příští rok. 14. února 1897 dorazili první zlatokopové do přístavu v Seattlu. Zpráva o nálezu zlata se okamžitě rozšířila po celém světě a  vypukla opravdová zlatá horečka. Do odlehlé oblasti Klondike se vydaly tisíce lidí z celého světa. Většina dychtivých zlatokopů připlula do přístavů.  Hřebeny Pobřežních hor překonali přes průsmyk Chilkoot (Chilkoot Pass, 1067 m)

nebo Bílý průsmyk (White Pass, 873 m)  Cestu od pobřeží přes průsmyk museli překonat mnohokrát, každý zlatokop s sebou musel nést mimo nářadí na rýžování až jednu tunu zásob, aby mohl přežít zimu v kanadské divočině. Příslušníci kanadské Severozápadní jízdní policie to na hranicích Kanady důsledně kontrolovali. Každý zlatokop musel mít například 200 liber (libra = 0,45 kg) slaniny, 800 liber pšeničné mouky, 200 liber kukuřičné mouky, 150 liber fazolí, 150 liber sušeného ovoce, 75 liber cukru, 50 liber rýže, 75 liber kávy a krabici kondenzovaného mléka. Zpočátku cesty mohli využívat tažná zvířata, ale později se terén stal tak náročným, že zásoby museli nést sami. Závěr cesty k průsmyku Chilkoot byl velmi strmý a riskantní, na posledních 800 metrech bylo převýšení až 300 metrů. Cesta vedla ledovým polem, ve kterém vytesali 1500 schodů. Na každý z nich se vešel jen jeden muž.

Na této úzké cestě se tísnil nepřetržitý zástup lidí. Kdo z něj vypadl, musel se vrátit dolů a začít od začátku...


 

Vážení přátelé, kamarádi,

rádi bychom Vás pozvali na již 4. ročník Vrbenského trojboje, který proběhne od 29.3. do 1.4.2013. Místem konání bude Saloon U Hradilů ve Vrbně pod Pradědem. Jak již můžete z úvodu vytušit celý víkend se bude odehrávat v atmosféře divokého západu konce 19. století. V pátek večer po západu slunce Vás uvítáme v Trigger Whisky Saloonu, kde nám divadelní soubor MiPa zahraje inscenaci legendární hry Limonádový Joe. Tentokrát se můžete těšit na širší obsazení a téměř davové scény ( dav je víc jak 3 osoby). Poté nás čeká coutry bál. V sobotu se vydáme na železných ořích na Bonanza creek, kde budeme rýžovat zlato. Bonanza má letos vysoký stav vody a dá se očekávat, že s nánosy písku po jarním tání se naplavily i nové valouny zlata. V neděli můžeme očekávat portáž přes Chilkootský průsmyk k obchodníkům, u kterých můžeme vyměnit nalezené zlato za dolary. Pokud se nám podaří valouny vyměnit a po cestě zpět nás nepřepadnou bandité nebo Indiáni, můžeme za získané dolary nakoupit sladkosti nebo kolaloku v Kolaloka Saloonu. V pondělí splujeme řeku Yukon, která nás dovede do civilizace, zde na nás bude čekat blahobyt a láska padlých žen. Po zbytek života si budeme užívat své bohatství a nehynoucí pověsti úspěšných zlatokopů.

Co potřebujete na získání vytouženého bohatství. Odpovídající oblek pro oldies party, zbraň, dále sněžnice nebo běžky, které nás dovedou bezpečně přes Chilkootský průsmyk. Samozřejmě železného, nebo jiného oře, díky němuž se přepravíme ze Saloonu na Bonanza Creek a rýžovací nebo smažící pánev. (Může být i VOK)

Tento ročník jsme připravili s ohledem na naše děti. Tedy mnohem drsnější, protože i děti jsou mnohem drsnější (používají termíny jako "hustý", "ty kokso" a tak)! Za příznivého počasí se nejedná o nic náročného, ale jelikož nás paní Zima nechce opustit, je možné, že budeme kola v části cesty z Bonanza Creeku vláčet závějemi. Což již ostatně máme natrénované a rozhodně nás to neodradí v cestě za zlatem!!! I prokletý zlatokop je dobrý zlatokop!

Ubytovací kapacity se nám nafouknout nepovede, snažili jsme se pronajmout Sokolku, ale ta je bohužel již obsazena. Nabízíme možnost přespání v dětské herně. Můžeme zde dát k dispozici matračky z přistýlek (cca 8 ks). Nocování by bylo ve vlastním spacáku za symbolickou cenu 100Kč za víkend. Prosím o rezervace mailem a co nejdříve. Klíč k rezervaci pokojů je stejný jako každý rok = Kdo dřív příjde, ten dřív mele.

Ostatní pravidla jako obvykle. Rezervace telefonicky na 602560763 nebo na rezervace@penzionuhradilu.cz